GenelHealthLIFE

Jacques Chirac – 26 Eylül 2019

1

Öncelikle bütün istanbul halkına geçmiş olsun. Allah korudu. Maalesef 1999’daki acı kayıplarımızdan beri bu alanda hemen hemen hiçbir önlem almadık. Her tarafa bina dikmeye devam ediyoruz. Bu siyasetin, partilerin çok üstünde bir olay. Umarız ve dileriz ki artık bir yerden başlarız. Bu felaketi önlemenin sadece tv showları ile mümkün olmadığını anlayalım bir lütfen.

İkinci olarak, Dünya çok büyük bir siyaset adamını kaybetti. Jacques Chirac! Sadece Fransa’nın degil, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli ‘devlet adamlarından’ biriydi. Bugun gorevde olan dünya liderlerine baktığımızda aradaki farkı çok daha iyi görebiliyoruz. Huzur içinde uyusun …


Piyasalara gelince su ana kadar beklentilerimize karşı bir gelişme yok. En önemli gündem maddeleri Boris Johnson ve Trump olmaya devam ediyor özellikle Trump’ın telefon konuşmasını ispiyonlayan ajan (Whistleblower – Lanceur d’alerte) “ iyi mi yaptı, kötü mü yaptı” en çok konuşulan konu bu!

http://reut.rs/2mTKrzb

Trump görevden alınabilir mi? Su an icin -her turlu nefret dolu mesajlara rağmen – bunun mümkün olduğunu düşünmüyoruz. Kendisi de eğer görevden alınırsa bunun piyasalarda buyuk sarsıntıya yol açacağını söylüyor. Öyle ya da böyle piyasaların gelecegini iyi görmediğimizi yazılarımızda defalarca belirttik.

Fed’in iki gün önceki 5 yıl tahvil ihalesi %1.60 olarak gerçekleşti. Zaten o sırada piyasada da %1.59’dan işlem görüyordu. Detaylarına baktığımızda; Bid / Cover oranı bir önceki ihaleye göre 2.48’den 2.32’ ye düşerken, faizin geçen ayki %1.365’dan %1.60’a çıkması ilgi çekici. Bu kağıtlar çoğunlukla vadesine kadar tutulmuyor ve gecelik işlemlerde yeniden Fed’e teminat olarak veriliyor. Dolayısı ile gecelik repo faizlerinde yeniden bir sıkışma olduğunda ki -devam edecek gibi görünüyor – piyasaya likidite verecek olan yine sadece Fed olarak kalacak. Nereye kadar? Faizler sıfıra gidene kadar bu devam edecek… 2 yıl – 10 yıl spreadi daralmasına rağmen, hala uzun dönem faizi daha yukarıda (Sırasıyla %1.65 – %1.69).

Usd endeksi yukarı doğru kırmış görünüyor. Ama daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi UsdJpy ve UsdChf’i ayrı tutuyoruz çünkü EurJpy ve EurChf’in de aşağı gelmesini bekliyoruz. EurUsd bugun kritik seviye olan 1.0925’in hemen altından geri geldi ama en sonunda aşağıya kıracağını düşünüyoruz.

https://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/stir/eurodollar.html

Eurusd futures’lar su an icin sakin görünüyor.

FRA / OIS spreadı keza. Bizim görüşümüz -artık çoğu insan tarafından beklenen – ABD doları likidite krizi şiddetlendiğinde ilk olarak çarpacağı, bilançolarında pasif zayıflığı (Liability sensitive) olan banka ve şirketler olacak. Zira bu banka ve şirketler – zaten zayıf olan ABD doları fonlamalarında – çok yüksek bir faiz ödemek zorunda kalacaklar. Portföylerinde tuttukları, hemen hepsi ABD doları olarak ihraç edilmiş uzun dönemli menkulleri satmak zorunda kalacaklar. ABD doları fonlamasının fiyatı FX swaplarda çok yükselecek.

Senenin buyuk ve pek beklenmeyen sürprizi ise – benim şahsi görüşüme göre – Körfez ülkelerinin sabit cıpaları uzerinde olacak. Özellikle petrol’un de düşmeye devam etmesi halinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde panik başlayacak. Suudiler Aramco’yu satamayacak. Su an -sırasıyla – 3.67 ve 3.75 olan sabit çıpalar (Peg)  tarihe karışacak. Dünkü Bloomberg haberinde Dubai’nin 2021 vadeli bonolarının -çok büyük ihtimalle- yeniden yapılandırılacağı haberi vardı. Hükümet destekli inşaat şirketlerine verilen 23 milyar ABD dolarlık kredilerin çok büyük bölümünün lokal bankaların portföyünde olduğu söyleniyor. 2008’de buyuk ağabey Abu Dhabi onları kurtardı ama bakalım bu sefer kurtarmaya güçleri yetecek mi?

Try su an butun bu olanlara tepki vermiyor. İnşallah da vermez! Özellikle EurTry 6.20 gibi önemli bir destek seviyesinin altına geldi. Bankalar yurt dışı kaynaklı pasiflerini yenilemekte (roll) etmekte bir sıkıntı çekmiyor. Tabi bu kredileri veren yabancı bankalar da kendi dükkanlarının %1,6 Amerikan faizi ile dönmeyeceğini biliyorlar. Türkiye iyi müşteri. Petrolde global anlaşmaların hangi bazda ve vadede yapıldığını tam olarak bilmiyorum ama petrolun aşağı gelmesi Türkiye için bir avantaj. Hali hazırda çok şişmiş olan Rus eurobondları ile bizim eurobond’lar arasında bir ‘Switch’ olabilir mi ya da hali hazırda oluyor mu? Her seyden önemlisi bu olumlu gelişmeler kalıcı olacak mı? Umarız öyle olur.

Bank of America Merrill Lynch tarafından ‘Fon yöneticileri arasında ‘ yapılan bir araştırmaya göre dünyada hala riskli aktifler portföyleri donatıyor.

Fon yöneticileri ne yapsın? Yukarıda söylediğim gibi sadece %1.50 Amerikan bonosu ile çarklar dönmüyor !

Şanslı kalın

Hisseli Harikalar Kumpanyası Londra’da – 25 Eylül 2019

Önceki yazı

Pazar Yazıları – 28 Eylül 2019

Sonraki yazı

İlgili yazılar

1 Yorum

  1. Thank u

Yorum ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in Genel